Arend Hoitink. Adem minder genees jezelf

logo van adem en koude training. een sneeuwvlok in blauw met de tekst adem & koude training
Donker groen en lichtgroen boekomslag met witte letters genees jezelf admehaling Boek Arend Hoitink. adem minder genees jezelf
Logo MCH Training & Coaching

De Buteyko-methode, een wetenschappelijk onderbouwde ademhalingstechniek

“Diep ademen is gezond” is een veelgehoorde opmerking, maar de Buteyko-methode, een wetenschappelijk onderbouwde ademhalingstechniek, toont aan dat juist het tegenovergestelde waar kan zijn.

Minder diep ademen

Deze methode stelt dat minder diep ademen kan helpen bij het genezen van diverse aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, Angina Pectoris, astma, allergieën, slapeloosheid, slaapapneu, chronische vermoeidheid, depressies, burn-out en zowel chronische als acute hyperventilatie.

Ademen door de neus

Een belangrijk aspect van de Buteyko-methode is het ademen door de neus, zowel in rust, tijdens beweging als tijdens het spreken. Deze methode ondersteunt het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Basisprincipes van de Buteyko-methode

Ademhaling door de neus

De Buteyko-methode benadrukt het belang van neusademhaling in plaats van mondademhaling. Neusademhaling helpt de luchtwegen te filteren, bevochtigen en verwarmen voordat de lucht de longen bereikt.

Verminderen van de ademhalingsfrequentie

De methode moedigt aan om minder diep en minder frequent te ademen. Dit helpt om het kooldioxidegehalte in het bloed te verhogen, wat essentieel is voor een goede zuurstofvoorziening van de cellen.

Ontspanning van de ademhalingsspieren

Het leren ontspannen van de ademhalingsspieren is een belangrijk onderdeel van de Buteyko-methode. Dit helpt om ademhalingspatronen te normaliseren en spanningen in het lichaam te verminderen.

Gezondheidsvoordelen

Verbetering van ademhalingsgerelateerde aandoeningen

De Buteyko-methode kan symptomen van aandoeningen zoals astma, chronische bronchitis en slaapapneu verlichten door ademhalingspatronen te optimaliseren.

Verlaging van bloeddruk

Door het verminderen van stress en het verbeteren van ademhalingspatronen, kan de Buteyko-methode bijdragen aan het verlagen van een hoge bloeddruk.

Vermindering van angst en stress

Door de focus op rustige en gecontroleerde ademhaling kan deze methode helpen om angst- en stressniveaus te verminderen.

Verbetering van het algehele welzijn

Een betere ademhaling kan leiden tot verbeterde energielevels, slaapkwaliteit en algemene gezondheid.

Ademhalingsoefeningen

Specifieke ademhalingsoefeningen zoals de ‘control pause’ worden gebruikt om ademhalingspatronen te beoordelen en te verbeteren.

Fysieke activiteit

De methode moedigt aan om tijdens lichamelijke activiteiten door de neus te ademen, wat kan helpen om de ademhalingsspieren te trainen en de algehele conditie te verbeteren.

Conclusie

De Buteyko-methode is een effectieve ademhalingstechniek die kan bijdragen aan de verbetering van diverse gezondheidsproblemen door het optimaliseren van de ademhalingspatronen. Door de focus op neusademhaling, het verminderen van de ademhalingsfrequentie en het ontspannen van de ademhalingsspieren, ondersteunt deze methode het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Als je interesse hebt in het toepassen van de Buteyko-methode, is het aan te raden om begeleiding te zoeken van een gecertificeerde Buteyko-instructeur om de technieken correct aan te leren en optimaal te profiteren van de voordelen.

VERANTWOORDING

De aanbevolen boeken benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de lezer in het interpreteren en toepassen van de aangeboden kennis.