Waar kunnen we je mee helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Yoga Nidra iRest

Dit artikel is bedoeld voor de lezers die geïnteresseerd zijn in het optimaliseren van hun gezondheid en welzijn door de praktijk van bewust ademhalen en koude ervaringen. De technieken en voordelen die hier zijn beschreven, maken deel uit van de educatieve inhoud van MCH Academie.

iRest Yoga Nidra

Over het Integrative Restoration Institute

Het Integrative Restoration Institute (IRI®) is een non-profit organisatie die zich richt op het verlichten en voorkomen van leed door middel van zelfregulatie, veerkracht en stressvermindering. De programma’s van IRI helpen zowel lichaam als geest om terug te keren naar hun natuurlijke staat van zijn.

Effectiviteit van iRest Programma’s

De iRest programma’s zijn wetenschappelijk bewezen effectief bij het verminderen van:

PTSS
Slapeloosheid
Angst
Chronische pijn
Depressie
Medicatie afhankelijkheid

Kernprincipes van iRest

iRest, gebaseerd op mindfulness, verbetert de functies van lichaam en geest door neurale wegen te transformeren en emotionele zelfregulering te bevorderen. Het helpt bij:

Ontwikkelen van cognitieve en emotionele vaardigheden.
Bevorderen van empathie en welzijn.
Verbeteren van fysieke en mentale gezondheid.

“Between stimulus and response, there is a space.

header adem en koude header. kleuren oranje en rose met de woorden Inhale en exhale

In that space lies our freedom and growth.”

Stappen van iRest

Tijdens iRest worden deelnemers uitgenodigd om verschillende sensaties, adem, emoties en overtuigingen te verwelkomen.

De 10 stappen van iRest

Verbind met je hartverlangen

Breng het diepste verlangen van je hart naar voren – iets dat je meer wilt dan wat dan ook in het leven en dat een gevoel van waarde, doel en betekenis geeft. Overweeg hoe het leven door jou heen wil leven? Misschien is het een verlangen naar gezondheid, mededogen, welzijn of ontwaken. Voel dit hartverlangen met je hele lichaam terwijl je het je voorstelt en ervaart in dit moment alsof het waar is.

Stel een intentie

Reflecteer op je intentie voor je oefening vandaag. Het kan zijn om te ontspannen en te rusten, of om een bepaalde sensatie, emotie of overtuiging te onderzoeken. Of, je kunt reflecteren op intenties die je hartverlangen in het dagelijks leven zullen ondersteunen. Wat je intentie ook is, verwelkom en bevestig het met je hele lichaam en geest.

Vind je innerlijke bron

Breng je aandacht naar je Innerlijke Bron, een veilige haven binnen je lichaam waar je een gevoel van veiligheid, kalmte en welzijn ervaart. Hoe en waar voel je dit in je lichaam? Indien nuttig, kun je je een speciale plek, persoon of ervaring voorstellen die je helpt je veilig, op je gemak en met een gevoel van welzijn te voelen. Voel je Innerlijke Bron op elk moment tijdens je oefening of in het dagelijks leven, zelfs wanneer je je overweldigd voelt door een emotie, gedachte of levensomstandigheid en een gevoel van veiligheid en gemak wilt ervaren.

Voel je lichaam

Beweeg geleidelijk je aandacht door je lichaam terwijl je de verschillende sensaties verwelkomt die opkomen.

Word je bewust van je ademhaling

Voel het lichaam ademen. Observeer de natuurlijke stroom van lucht in de neusgaten, keel en borstkas, evenals de opkomst en val van de buik bij elke ademhaling. Voel elke ademhaling als een stromende energie die door je hele lichaam stroomt.

Verwelkom je emoties

Zonder te oordelen of iets te proberen te veranderen, verwelkom je de sensaties en emoties die aanwezig zijn in je lichaam en geest. Merk ook de tegenovergestelde gevoelens en emoties op. Voel beide tegenpolen tegelijkertijd. Verwelkom alles zoals het is.

Getuige je gedachten

Merk gedachten, herinneringen en beelden op die aanwezig zijn in je geest en verwelkom ze. Zonder te oordelen of te proberen ze te veranderen, observeer elke gedachte, herinnering of beeld en merk de bijbehorende sensaties in je lichaam op. Verwelkom je ervaring zoals die is.

Ervaar vreugde

Verwelkom sensaties van vreugde, welzijn of gelukzaligheid die vanuit je hart of buik uitstralen en zich door je hele lichaam verspreiden en in de ruimte om je heen. Met elke uitademing, ervaar de sensaties van warmte, vreugde en welzijn die door je hele lichaam uitstralen.

Vind blijvende vrede

Zet het denken opzij en los op in bewustzijn, wakker en bewust van het zelf.

Reflecteer op je oefening

Terwijl je je oefening voltooit, reflecteer op de reis die je zojuist hebt afgelegd. Erken het gevoel van vrede dat altijd aanwezig is. Integreer dit in je dagelijks leven, in zowel aangename als moeilijke momenten.

Integratie in het dagelijks leven

Gebruik de technieken van iRest om een leven van vrede, harmonie en welzijn te leiden. Bevestig je intentie en diepste hartenwens om innerlijke vreugde en vrede te ervaren.​

VERANTWOORDING

MCH Training & Coaching benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de lezer in het interpreteren en toepassen van de aangeboden kennis, en moedigt aan tot een actieve, onderzoekende houding in het eigen leerproces. Net als bij alle andere ademhalingstechnieken, is het raadzaam om bij aanhoudende gezondheidsproblemen professioneel medisch advies in te winnen. Voor verdere informatie over dit overwerp verwijs ik graag naar iRest Institute

“Between stimulus and response, there is a space. In that space lies our freedom and growth.”

Inhoudsopgave