Wouter van Marken Lichtenbelt. van rillen tot zweten

logo van adem en koude training. een sneeuwvlok in blauw met de tekst adem & koude training
boekomslag van rillen tot zweten. rode achtergrond met thermometer en witten letters
Logo MCH Training & Coaching

Thermofysiologie over rillen en zweten

“Van rillen tot zweten” is een boek van thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt dat diep ingaat op hoe ons lichaam reageert op verschillende temperaturen en hoe het zijn temperatuur reguleert.

Een uitgebreide verkenning

Het boek biedt een uitgebreide verkenning van waarom sommige mensen bibberen terwijl anderen zich juist comfortabel voelen onder dezelfde omstandigheden, hoe ons lichaam reageert op hittegolven, en de gezondheidsvoordelen en -nadelen van blootstelling aan kou.

Het lichaam op temperatuur

Van Marken Lichtenbelt maakt gebruik van talrijke interessante voorbeelden en anekdotes om uit te leggen hoe ons lichaam op temperatuur blijft. Hij bespreekt hoe sommige volkeren in extreem koude omstandigheden weten te overleven en wat de wetenschap zegt over populaire trends zoals ijsbaden en sauna’s. Deze inzichten worden geplaatst in de context van hoe we ons kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat, een steeds relevanter onderwerp in de huidige tijd.

Organismen hun lichaamstemperatuur

Het boek gaat verder dan de menselijke thermoregulatie en verkent ook hoe andere organismen hun lichaamstemperatuur beheersen. Zo beschrijft Van Marken Lichtenbelt hoe hommels verschillende lichaamsdelen op verschillende temperaturen houden om optimaal te functioneren, hoe kolibries hun lichaamstemperatuur soms laten dalen tot bijna het vriespunt om energie te besparen, en hoe sommige bloemen in staat zijn zichzelf op te warmen om bepaalde processen te bevorderen.

Verschillende temperatuursomstandigheden.

Met een luchtige schrijfstijl en verhelderende uitleg is “Van rillen tot zweten” toegankelijk voor een breed publiek. Het biedt een boeiende leeservaring voor iedereen die meer wil weten over warmte, kou en de subtiele strijd om de thermostaatknop. Het boek is niet alleen informatief maar ook relevant in het licht van de huidige klimaatveranderingen en de aanpassingen die zowel mensen als dieren moeten maken om te overleven en te floreren in verschillende temperatuursomstandigheden.

De complexe wereld van lichaamstemperatuurregulatie

Kortom, “Van rillen tot zweten” is een verhelderend en inspirerend boek dat dieper inzicht biedt in de complexe wereld van lichaamstemperatuurregulatie, zowel bij mensen als bij dieren. Het combineert wetenschappelijke inzichten met praktische voorbeelden, waardoor het een waardevolle bron is voor iedereen die geïnteresseerd is in de effecten van temperatuur op het leven.

VERANTWOORDING

De aanbevolen boeken benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de lezer in het interpreteren en toepassen van de aangeboden kennis.