“Between stimulus and response, there is a space. In that space lies our freedom and growth.”

Adem & Koude

is een gecertificeerde onderwijsinstelling in Midden-Nederland, voor adem-en koude trainingen, cursussen en opleidingen. Zowel voor particulieren, organisaties, instellingen, gemeenten en bedrijven. 

 

ADVIESGESPREK?

 

Het Adem & Koude trainingscentrum in Midden-Nederland

Onze koude trainingen, in de vorm van koudebaden, helpen om het immuunsysteem te stimuleren en de wilskracht te vergroten. Samen bieden deze trainingen een holistische benadering voor welzijn en gezondheid. 

Onze trainingen zijn niet alleen bedoeld om het lichaam te versterken, maar ook om de geest te kalmeren en te focussen. De ademhalingstechnieken die we onderwijzen, zijn gebaseerd op oude tradities gecombineerd met moderne wetenschap.

 

Adem & Koude Workshop: Ontdek de kracht van koude en ademhaling

Wat kun je verwachten van onze workshops?

 

Beleving: Duik in een unieke ervaring waarbij het koudebad en ademhalingsoefeningen centraal staan. Laat je zintuigen ontwaken en voel de kracht van de natuur.

Professionele begeleiding: Geniet van onze workshops waarin onze gecertificeerde Adem & Koude instructeurs je stap voor stap begeleiden en je technieken aanreiken die je verder kunt integreren in je dagelijkse leven.

Energie & Weerstand boost: Ervaar een opmerkelijke toename in je energieniveau en versterk je weerstand. Deze workshop helpt je lichaam en geest te versterken.

Jouw brug naar meer: Deze workshop dient als de ideale opstap naar onze 10 weekse training of voor de avontuurlijken onder ons: een wekelijkse duik in een ijsbad. Ben je klaar voor de volgende uitdaging?

✔︎Gezondheid: Omzetten van wit vet naar bruin vet en meer van aanmaak mitochrondriën.

 

Ervaar zelf de transformerende kracht van ademhaling en kou. Je lichaam en mind zullen je dankbaar zijn.

Meer informatie over onze workshops?

De voordelen voor jouw gezondheid en welzijn door koude en adem training

Voordelen van koudebaden

Activatie vitagenen: Koude blootstelling kan leiden tot de activering van vitagenen, dit zijn genen die betrokken zijn bij de bescherming en het herstel van cellulaire structuren. Deze genen spelen een cruciale rol bij het tegengaan van cellulaire stress.

Boost immuunsysteem: Regelmatige koude blootstelling kan de productie van witte bloedcellen verhogen, wat essentieel is voor het bestrijden van ziektes en infecties.

Stress regulatie: Door het lichaam bloot te stellen aan korte momenten van fysieke stress, zoals koud water, kunnen mensen beter omgaan met andere vormen van stress in hun dagelijks leven. Dit helpt bij het ontwikkelen van mentale veerkracht.

Hormoonregulatie: Koude baden kunnen de afgifte van bepaalde hormonen stimuleren, zoals thyroxine uit de schildklier, wat kan helpen bij het reguleren van de stofwisseling.

Thermoregulatie: Regelmatige blootstelling aan koude helpt het lichaam om efficiënter om te gaan met temperatuurschommelingen, waardoor het vermogen om zich aan te passen aan verschillende klimaten verbetert.

Gewichtsverlies: Koude training kan het bruine vetweefsel in het lichaam stimuleren, een type vet dat calorieën verbrandt om warmte te produceren. Dit kan bijdragen aan een verhoogd metabolisme en gewichtsverlies.

Verhoging zelfvertrouwen: Het overwinnen van de initiële weerstand tegen koude kan een persoon een gevoel van prestatie geven, wat het zelfvertrouwen kan vergroten.

Reframing negatieve verwachtingspatronen: Door jezelf regelmatig bloot te stellen aan koude, leer je je mentale barrières te doorbreken. Het kan helpen bij het vormen van een positievere kijk op uitdagende situaties en het veranderen van vooraf bepaalde negatieve overtuigingen.

Naast deze voordelen kan koude training ook helpen bij het verbeteren van de circulatie, het verminderen van spierpijn na inspanning.

Voordelen van bewust ademen

Bewust ademen wordt steeds meer erkend om de veelzijdige voordelen voor zowel lichaam als geest.

Stressvermindering: Bewust ademen helpt bij het activeren van het parasympathische zenuwstelsel, wat bijdraagt aan een staat van rust en herstel. Dit kan leiden tot een afname van stress en angst.

Verbeterde concentratie: Regelmatige ademhalingspraktijken kunnen de alertheid en concentratie verhogen, wat essentieel is voor taken die focus en aandacht vereisen.

Emotionele regulatie: Door je te concentreren op je ademhaling, kun je emotionele reacties herkennen en reguleren, waardoor je beter kunt omgaan met uitdagende situaties.

Verbeterde longcapaciteit en -efficiëntie: Bewuste ademhalingsoefeningen kunnen helpen de longcapaciteit te vergroten en de efficiëntie van elke ademteug te verbeteren.

Energieboost: Diepe en bewuste ademhaling kan de zuurstoftoevoer naar het lichaam verhogen, wat bijdraagt aan een gevoel van hernieuwde energie.

Versterkt immuunsysteem: Door de zuurstoftoevoer en circulatie te verbeteren, kan bewust ademen het immuunsysteem versterken en de weerstand tegen ziektes verhogen.

Verbeterde slaapkwaliteit: Bewuste ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan kunnen helpen om het lichaam te kalmeren, wat kan leiden tot een betere slaapkwaliteit.

Verhoging van het lichaamsbewustzijn: Door je te focussen op je ademhaling, word je je meer bewust van je fysieke lichaam en eventuele spanningen of ongemakken die je mogelijk over het hoofd ziet.

Ontgifting: Een diepe, bewuste ademhaling kan helpen bij het elimineren van kooldioxide en andere afvalstoffen uit het lichaam, wat bijdraagt aan een betere ontgifting.

Bevordering van ontspanning: Ademhalingsoefeningen kunnen helpen spieren te ontspannen en een algemeen gevoel van welzijn te bevorderen.

Het regelmatig beoefenen van bewuste ademhalingsoefeningen kan een positieve invloed hebben op het algehele welzijn en de gezondheid.

Bruin vet: De natuurlijke warmtegenerator

Wanneer de meeste mensen aan vet denken, stellen ze zich vaak het witte, slappe weefsel voor dat ze willen kwijtraken. Maar er is een ander soort vet: bruin vet (brown adipose tissue of BAT). Deze speciale vetsoort wordt niet opgeslagen, maar verbrand, waarbij het energie omzet in warmte. Dit proces wordt thermogenese genoemd.

Coolbat en koude therapie

Het baanbrekende onderzoek COOLbat, uitgevoerd door teams van de Universiteit Leiden en Nottingham, werpt een nieuw licht op deze fascinerende vetsoort. Bruin vet is niet alleen een natuurlijke kachel voor ons lichaam, maar kan ook een sleutel zijn in de strijd tegen obesitas en diabetes. In tegenstelling tot wit vet, dat energie opslaat, consumeert bruin vet calorieën om warmte te produceren.

Het potentieel van bruin vet door koude

COOLbat onderzocht de mechanismen en potentieel van bruin vet bij zowel dieren als mensen. Het doel? Begrijpen hoe we het kunnen stimuleren en benutten voor gezondheidsvoordelen. Terwijl velen van ons slechts kleine hoeveelheden bruin vet hebben, hebben studies aangetoond dat we met de juiste triggers – zoals blootstelling aan kou – de hoeveelheid en activiteit van bruin vet kunnen verhogen.

Gezondheid en koude

In een wereld waar obesitas en diabetes steeds vaker voorkomen, kan bruin vet een revolutie in de gezondheidszorg betekenen. Dankzij onderzoeken zoals COOLbat staan we aan de vooravond van spannende doorbraken op het gebied van stofwisseling en gewichtsbeheer.

Dus, de volgende keer dat je rilt van de kou, bedenk dan dat je lichaam hard aan het werk is, calorieën verbrandt en je warm houdt, allemaal dankzij het wonder van bruin vet!

Enkele ervaringen van deelnemers met Adem & Koude Training