De kostbare pauzes tussen stimulus en respons.

In de hectische draaikolk van ons dagelijks leven, waar elke seconde ons meesleept naar het volgende onvermijdelijke moment, schuilt een kracht die vaak over het hoofd wordt gezien – de kostbare pauzes tussen stimulus en respons. In deze blog nodig ik je uit om met mij mee te reizen naar deze ’tussenruimtes’ en samen te ontdekken welke rol ze spelen in ons ademhalingsproces en ons dagelijks welzijn, bekeken door de lens van mindfulness en logotherapie.

Ademhaling als het ultieme ’tussenruimte’ moment

Laten we eens stilstaan bij de eenvoudige handeling van ademhalen. Adem in, adem uit. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar als we dieper graven, beseffen we dat ademhaling zelf een perfect voorbeeld is van een ’tussenruimte’. Tussen elke inademing en uitademing ligt een moment van stilte, van potentieel. Een moment waarin we de keuze hebben hoe diep we zullen ademen, hoe we zullen reageren op de zuurstof die ons lichaam binnenkomt. Dit is de ruimte waar we mindfulness kunnen toepassen, waar we bewust kunnen worden van onze ademhaling en hoe die ons lichaam en geest beïnvloedt.

Actieve zoektocht naar ademhalingsbewustzijn

Ademhaling is niet alleen een automatische functie van ons lichaam; het is een krachtige bron van bewustzijn en betekenis als we ervoor kiezen om er aandacht aan te schenken. Mindfulness en logotherapie nodigen ons uit om actief op zoek te gaan naar dit bewustzijn. Mindfulness leert ons om volledig aanwezig te zijn bij elke ademhaling, om de sensaties en ritmes ervan te voelen. Logotherapie daagt ons uit om de betekenis van onze ademhaling te onderzoeken – waarom ademen we? Wat drijft ons om elke keer opnieuw adem te halen? Door deze vragen te stellen, kunnen we dieper graven in de betekenis van ons bestaan.

“Between stimulus and response, there is a space. In that space lies our freedom and growth.”

plaatje adem inhale en exhale kleuren roze en oranje

“Between stimulus and response, there is a space. In that space lies our freedom and growth.”

Bewustwording en acceptatie in ademhaling

Bewustwording speelt een cruciale rol in het begrijpen van onze ademhaling. Door bewust te zijn van hoe we ademen, kunnen we onze innerlijke wereld verkennen en de invloed van onze ademhaling op onze gemoedstoestand en fysieke gezondheid herkennen. Acceptatie van onze ademhaling is eveneens belangrijk. Soms ademen we oppervlakkig of onregelmatig, vooral in tijden van stress. Mindfulness leert ons om onze ademhaling te accepteren zoals die is, zonder oordeel, en van daaruit kunnen we werken aan het verbeteren ervan. Logotherapie herinnert ons eraan dat we de verantwoordelijkheid hebben om betekenis te geven aan onze ademhaling, zelfs in moeilijke momenten. Het kan ons helpen om te begrijpen dat zelfs in tijden van ademhalingsmoeilijkheden, er betekenis kan schuilen in onze strijd om zuurstof.

Ademhalingstransformatie

Net zoals mindfulness ons leert om stress en angst te verlichten door gerichte ademhalingsoefeningen, biedt logotherapie ons een manier om betekenis te vinden in de uitdagingen van ademhalingsproblemen. Het kan ons helpen om onze ademhaling te zien als een bron van kracht en vastberadenheid, zelfs als we moeite hebben om lucht te krijgen. Door de ‘tussenruimte‘ tussen elke ademteug te benutten, kunnen we onze ademhaling transformeren van een automatische handeling naar een bewuste keuze.

Kairos-momenten in ademhaling

De ’tussenruimte’ in ademhaling is vergelijkbaar met wat de oude Grieken Kairos noemden – de tijd van mogelijkheden, de momenten waarop we kunnen kiezen hoe we reageren. Elke ademhaling is een Kairos-moment, een kans om bewust te kiezen hoe we onze ademhaling willen gebruiken. Willen we rust en ontspanning vinden in elke ademhaling? Willen we kracht putten uit onze ademhaling om uitdagingen aan te gaan? Het is een moment van reflectie waarin we kunnen besluiten ons leven in een richting te sturen die resoneert met onze diepste waarden.

De waarde van de ’tussenruimte’

Door de waarde van de ’tussenruimte’ in ademhaling te erkennen en te waarderen, ontgrendelen we de mogelijkheid om met meer intentie en diepgang te ademen. Deze momenten, doordrenkt van potentieel voor persoonlijke ontwikkeling, dagen ons uit om de auteurs te zijn van ons eigen ademhalingsverhaal. Een verhaal dat wordt gekenmerkt door de kwaliteit van onze ademhaling en de betekenis die we eraan geven. Door mindfulness en logotherapie toe te passen op onze ademhaling, kunnen we de subtiele maar krachtige invloed van de ’tussenruimte’ in ons ademhalingstraject waarderen. Deze momenten, vaak over het hoofd gezien in ons dagelijks leven, bieden ons een kans om te pauzeren, te reflecteren en bewust te kiezen hoe we verder gaan. Ze vormen de stille bakens die ons leiden naar een diepere verbinding met onszelf en een gezonder, meer vervuld leven.

Ademhaling integreren in het dagelijkse leven

Hoe kunnen we deze inzichten toepassen in ons dagelijks leven? Laten we beginnen met een moment van ademhalingsoefening. Sluit je ogen, adem diep in door je neus en voel de lucht je longen vullen. Houd even vast, en adem dan rustig uit door je mond. Herhaal dit een paar keer en merk op hoe je je voelt. Dit is een eenvoudige manier om mindfulness in je dagelijkse routine te integreren en bewustwording van je ademhaling te cultiveren.

Daarnaast kunnen we proberen de speciale Kairos-momenten in ons dagelijks leven te herkennen. Misschien is het een moment van stilte voordat je een belangrijke beslissing neemt, of de adempauze die je neemt voordat je een moeilijk gesprek aangaat. Deze momenten zijn kansen om bewust te ademen en betekenis te geven aan je acties.

Leven met ademhalingsbedoeling en betekenis

Het herkennen van de ’tussenruimte’ in ademhaling leidt ons naar een leven geleefd met bedoeling. Het is in deze momenten dat we de controle over onze ademhaling en ons leven in eigen handen kunnen nemen. We laten ons niet langer meeslepen door de hectiek van Chronos, maar kiezen voor de rijke mogelijkheden van Kairos. Dit is waar ware persoonlijke groei plaatsvindt – niet in de grote, dramatische gebeurtenissen, maar in de stille momenten van keuze.

Dus laten we de kracht van de ’tussenruimte’ in ademhaling niet onderschatten. Laten we deze momenten van mogelijkheid koesteren en ze gebruiken als een bron van inspiratie voor een leven vol betekenis en doel. Want het is in de stilte tussen de ademteugen dat het echte leven begint, en waar we de ware kracht van ademhaling ontdekken.

Neem gerust contact met ons op!

logo van adem en koude training. een sneeuwvlok in blauw met de tekst adem & koude training