In de huidige maatschappij hebben we het concept van stress veranderd

“De mens is als enige slim genoeg om stressoren te hebben uitgevonden, die niet echt stressoren zijn, en de enige die dwaas genoeg zijn om deze stressoren vaak genoeg ons leven te laten domineren.”

In de huidige maatschappij hebben we het concept van stress veranderd. Waar het ooit een kwestie van overleven was, hebben we nu stressvolle situaties gecreëerd die voortkomen uit onze gedachten en verwachtingen. We zijn de enige wezens die stressoren uitvinden die eigenlijk niet echt zijn en deze vervolgens toestaan ons leven te overheersen – een opmerkelijk, maar ook een tegenstrijdig aspect van onze natuur.

Dit fenomeen illustreert onze bijzondere mentale bekwaamheid om vooruit te denken en ons voor te bereiden op wat komen gaat, iets wat uniek menselijk is en niet voorkomt in de natuur. Stressfactoren die wij zelf creëren, zoals termijnen, sociale druk en onze aanwezigheid in de digitale wereld, kunnen ons leven ingrijpend beïnvloeden, vaak zonder dat we het doorhebben.

“Between stimulus and response, there is a space. In that space lies our freedom and growth.”

header adem en koude header. kleuren oranje en rose met de woorden Inhale en exhale

“Between stimulus and response, there is a space. In that space lies our freedom and growth.”

Dergelijke psychologische druk kan de kans op medische en emotionele problemen vergroten. Daarom is het belangrijk om manieren te vinden om met deze bijzondere uitdagingen om te gaan. Technieken zoals mindfulness, effectief tijdbeheer en het stellen van duidelijke grenzen kunnen ons helpen weer grip te krijgen op ons leven.

De erkenning en het beheer van deze nieuwe vormen van stress zijn essentieel voor onze gezondheid en welbevinden. We moeten de beschikbare hulpmiddelen inzetten om een evenwicht te vinden dat ons niet alleen laat overleven, maar ook laat bloeien.

Voor meer inzicht in dit onderwerp, zijn de werken ‘Why Zebras Don’t Get Ulcers’ door Robert M. Sapolsky en ‘The Paradox of Choice’ door Barry Schwartz aan te raden. Ze bieden een boeiende verkenning van de menselijke psyche en de zelfopgewekte stress die ermee gepaard gaat.

Neem gerust contact met ons op!

logo van adem en koude training. een sneeuwvlok in blauw met de tekst adem & koude training