Waar kunnen we je mee helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Ademmethode: 4-7-8 Ontspanning

Dit artikel over de ademmethode 4-7-8 is bedoeld voor de lezers die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun gezondheid en welzijn door de praktijk van bewust ademhalen. De technieken en voordelen die hier zijn beschreven, maken deel uit van de educatieve inhoud van MCH Training & Coaching.

Ademmethode 4-7-8

De 4-7-8 ademmethode, ontwikkeld door Dr. Andrew Weil en geïnspireerd door pranayama, een oude yogatechniek, is een effectieve manier om stress te verminderen en de algehele gezondheid te bevorderen. Deze techniek richt zich op het reguleren van de ademhaling en het activeren van het parasympatische zenuwstelsel, wat leidt tot ontspanning. Advies is om een app te gebruiken die telt. Ibreathe is mi een erg goede

4-7-8 ademhalingstechniek

Zoek een comfortabele positie met een rechte rug. Zet je ademtimer aan. Wordt bewust van je natuurlijke ademhalingspatroon.

Adem in door je neus
Houd je adem vast
Adem uit door je neus of mond

Voer minimaal vier keer de volledige cyclus uit. Oefen twee keer per dag voor de beste resultaten.

header website adem en Koude .letters 4-7-8 in witte kleur met groende achtergrond en blauw en gele linten

Voordelen van de 4-7-8 ademhalingstechniek

Stressvermindering

Activeert het parasympatische zenuwstelsel, bevordert ontspanning. Vermindert de ‘vecht-of-vlucht’ reactie van het sympathische zenuwstelsel.

Bevordert de slaap

Helpt bij het verbeteren van de slaapkwaliteit door een ontspannen geest en lichaam.

Verbetert het welzijn

Bevordert concentratie door gerichte ademhaling. Verlaagt bloeddruk en stimuleert de nervus vagus, wat leidt tot een verlaging van de hartslag en bloeddruk.

Effecten op het autonome zenuwstelsel en het brein

Balanceert het sympathische en parasympathische systeem. Bevordert een staat van kalmte en herstel. Vermindert ‘mind chatter’ en bevordert ontspanning. Kan de afgifte van neurotransmitters zoals acetylcholine stimuleren, wat angst vermindert.

Tips voor beoefening

Regelmaat: Wees consistent in je beoefening.
Comfort: Zorg voor een rustige en comfortabele omgeving.
Geduld: Bouw de oefening geleidelijk op en geef jezelf de tijd om te wennen.

Samenvattend, de 4-7-8

Deze 4-7-8 ademhalingstechniek is een eenvoudige maar krachtige tool voor ontspanning en stressreductie. Het helpt het lichaam in een meer ontspannen staat te brengen, vermindert fysiologische symptomen van stress, en kan de slaapkwaliteit verbeteren. Het is echter geen vervanging voor professioneel medisch advies, dus bij aanhoudende gezondheidsproblemen is het raadzaam om een arts te raadplegen.

VERANTWOORDING

De tekst benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de lezer in het interpreteren en toepassen van de aangeboden kennis, en moedigt aan tot een actieve, onderzoekende houding in het leerproces.

Voor verdere informatie over dit overwerp verwijs ik graag naar de de website van MCH Training en Coaching

“Between stimulus and response, there is a space. In that space lies our freedom and growth.”

Inhoudsopgave