Waar kunnen we je mee helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Ademmethode: Buteyko

Dit artikel is bedoeld voor de lezers die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun gezondheid en welzijn door de praktijk van bewust ademhalen en koude trainingen. De technieken en onderwerpen die hier zijn beschreven, maken deel uit van de educatieve inhoud MCH Training & Coaching

Buteyko-methode: een introductie

De Buteyko-methode is een ademhalingstechniek die gericht is op het ‘hertrainen’ van je ademhalingscentrum. Het doel is om de ademhaling minder en effectiever te maken. Dit brengt je ademhalingscentrum weer in evenwicht met je lichaam. Door minder zuurstof in te ademen, verandert de verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide in het bloed, wat leidt tot een hoger koolstofdioxidegehalte. Dit zorgt ervoor dat zuurstof efficiënter naar je organen wordt getransporteerd. Het resultaat is meer zuurstof voor de lichaamscellen, een betere samenstelling van het bloed, en ontspanning van de gladde spieren rondom de luchtwegen, darmen en slagaderen.

plaatje  met witte letters Buteyko. kleur blauw en groen

Buteyko-methode beoefenen

Kies een rustig moment: Zorg dat je een moment kiest waarop je je volledig kunt ontspannen, zonder afleidingen.

Goede houding: Ga zitten met een rechte rug om de ademhaling te optimaliseren en de bloedsomloop te bevorderen.

Spierontspanning: Ontspan al je spieren zodat je bloed vrij kan stromen en je diep kunt ontspannen.

Aanpassing van de ademhaling: Adem in, maar doe dit ongeveer 10% minder diep dan je normaal zou doen. Laat je spieren onmiddellijk weer ontspannen.

Geleidelijke vermindering: Herhaal deze aangepaste ademhaling, waarbij je elke keer een beetje minder lucht inneemt dan de vorige keer. Dit creëert gecontroleerd een lichte ‘ademnood’.

Capillaire respons: Door deze oppervlakkige maar gecontroleerde ademhaling te handhaven, verwijden de haarvaten zich, waardoor meer zuurstof wordt doorgelaten.

Duur van de oefening

Probeer deze manier van ademhalen twee tot drie minuten vol te houden. Een correcte uitvoering herstelt de balans tussen zuurstof en koolstofdioxide in je lichaam. Door regelmatig deze methode te beoefenen, kun je een diepere staat van ontspanning bereiken en je algehele ademhalingsgezondheid verbeteren.

Net als bij alle andere ademhalingstechnieken, is het raadzaam om bij aanhoudende gezondheidsproblemen professioneel medisch advies in te winnen.

VERANTWOORDING

De tekst benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de lezer in het interpreteren en toepassen van de aangeboden kennis, en moedigt aan tot een actieve, onderzoekende houding in het leerproces. Voor verdere informatie over dit overwerp verwijs ik graag naar de het Buteyko Instituut Nederland

“Between stimulus and response, there is a space. In that space lies our freedom and growth.”

Inhoudsopgave