Waar kunnen we je mee helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Ademmethode: 5-5-5-5 Homeostase

Dit artikel is bedoeld voor de lezers die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun gezondheid en welzijn door de praktijk van bewust ademhalen en koude trainingen. De technieken en onderwerpen die hier zijn beschreven, maken deel uit van de educatieve inhoud MCH Training & Coaching

Ademmethode 5-5-5-5: box breathing of square breathing

De ademmethode 5-5-5-5, ook bekend als box breathing of square breathing, is een krachtige techniek om stress te beheersen en de concentratie te verbeteren. Deze methode helpt bij het reguleren van de ademhaling en bevordert de homeostase van het autonome zenuwstelsel.

Methode 5-5-5-5 uitleg

Zoek een comfortabele positie met een rechte rug. Gebruik eventueel een ademtimer zoals de app Ibreathe.

Adem actief in door je neus gedurende 5 seconden.

Houd je adem vast voor 5 seconden (retentiefase).

Laat je adem passief uitstromen gedurende 5 seconden.

Houd je longen leeg voor 5 seconden.

Herhaal deze cyclus voor enkele minuten.

groen plaatje met blauwe wegwijzer met witte letters 5-5-5-5

Ademfysiologie en het Bohr-effect

Tijdens de ademmethode 5-5-5-5 wordt het Bohr-effect geactiveerd. Dit effect beschrijft hoe een hogere concentratie koolstofdioxide in het bloed leidt tot een betere afgifte van zuurstof aan de lichaamscellen. De retentiefase en gecontroleerde ademhaling verhogen het koolstofdioxidegehalte licht, wat de zuurstofafgifte verbetert.

Stressreductie voordelen

Box breathing helpt bij het activeren van het parasympathische zenuwstelsel, wat leidt tot ontspanning en stressvermindering. Het vermindert de ‘vecht-of-vlucht’ reactie van het sympathische zenuwstelsel, waardoor het lichaam en de geest tot rust komen.

Retentiefase uitleg

De retentiefase in de 5-5-5-5 ademmethode is cruciaal. Het vasthouden van de adem zorgt voor een moment van stilte en innerlijke rust, wat de concentratie en mindfulness bevordert. Deze fase draagt bij aan de regulatie van de ademhalingscyclus en versterkt de controle over de ademhaling.

Samenvatting

De ademmethode 5-5-5-5 is een effectieve techniek voor stressreductie, verbetering van de concentratie en het bevorderen van een diepe ontspanning. Het activeert het parasympathische zenuwstelsel, maakt gebruik van het Bohr-effect voor een efficiëntere zuurstofafgifte, en de retentiefase biedt unieke voordelen voor de geestelijke gezondheid. Regelmatige beoefening kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in welzijn en mentale helderheid. Net als bij andere ademhalingstechnieken, is het raadzaam om bij aanhoudende gezondheidsproblemen professioneel medisch advies in te winnen.

VERANTWOORDING

De tekst benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de lezer in het interpreteren en toepassen van de aangeboden kennis, en moedigt aan tot een actieve, onderzoekende houding in het leerproces.

“Between stimulus and response, there is a space. In that space lies our freedom and growth.”

Inhoudsopgave