Waar kunnen we je mee helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Anatomie van de ademhaling

Structuur van het Ademhalingssysteem

Neusholte

De primaire ingang voor lucht, waar filtering, verwarming en bevochtiging van de ingeademde lucht plaatsvindt. Het neusslijmvlies bevat haarvaten en slijm om deeltjes te vangen en de lucht voor te bereiden voor verdere passage.

Mondholte

Dient als secundaire route voor de inname van lucht, vooral tijdens inspanning of wanneer de neus verstopt is.

Farynx (keelholte)

De farynx is een spierachtige passage die zowel lucht van de neus- en mondholte als voedsel van de mond naar de oesofagus transporteert. Het speelt een rol in de immunologische verdediging met de aanwezigheid van de amandelen.

Larynx (strottenhoofd)

De larynx bevindt zich onder de farynx en werkt als een stembox terwijl het ook de luchtpijp beschermt tegen voedselinhalatie. Het bevat de stembanden, die trillen om geluid te produceren wanneer de lucht erdoorheen gaat.

plaatje anatomie ademhaling getekend

Luchtpijp (trachea)

Een buisvormige structuur die de ingeademde lucht van de larynx naar de bronchiën transporteert. De trachea bevat C-vormige kraakbeenringen die de structuur versterken en openhouden.

Bronchiën

De luchtpijp splitst zich in twee hoofdbronchiën, een voor elke long. Deze vertakken zich verder in kleinere bronchiolen die de lucht naar de longblaasjes leiden.

Alveolen (longblaasjes)

Kleine zakachtige structuren aan het einde van de bronchiolen, waar de gasuitwisseling plaatsvindt. Ze zijn omgeven door een netwerk van haarvaten en hebben een dunne wand, wat optimale diffusie van gassen mogelijk maakt.

Diafragma

Een grote, koepelvormige spier die de borstkas van de buikholte scheidt. Het is de primaire spier die betrokken is bij het ademhalingsproces; wanneer het samentrekt, wordt de borstholte vergroot en wordt lucht in de longen gezogen.

Aanvullende structuren

Ribbenkast en Tussenribsspieren (intercostale spieren)

De ribbenkast biedt bescherming aan de longen en het hart. De tussenribsspieren assisteren bij de ademhaling door de borstholte uit te zetten en te verkleinen, wat ademhalen faciliteert.

Pleuravliezen

Dunne membranen die de longen en de binnenkant van de borstwand bekleden, waardoor de longen soepel kunnen bewegen tijdens het ademhalingsproces.

VERANTWOORDING

De tekst benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de lezer in het interpreteren en toepassen van de aangeboden kennis, en moedigt aan tot een actieve, onderzoekende houding in het leerproces.

Voor verdere informatie over dit overwerp verwijs ik graag naar de National Libary of Medicine/PubMed.

Neem gerust contact met ons op!

logo van adem en koude training. een sneeuwvlok in blauw met de tekst adem & koude training

Inhoudsopgave